DerickaCarter RBMA 01Evo jednog pesimističkog teksta za sve DJ-e kojima je keš glavni motiv, a muzika samo “sredstvo rada“. Najebali ste ko niko! Nemate šanse, bolje naučite da radite nešto drugo, moleraj je dobar za početak. Ovaj posao je davno postao neisplativ, ko nije shvatio na ličnom primeru, shvatiće kad tad. Mnogi, pa i vi, nemaju nikakve šanse da uspeju u fantastičnom DJ svetu i zarade milione kao neke od “zvezda“, tačka. Zašto? Pa, jedan od najvećih razloga je i to što je DJ posao odavno postao servis usluga, baš kao i lepljenje tapeta, čišćenje stana, prodaja pljeskavica ili čuvanje nečijeg deteta. Da, tehnologija je čudo, al robot ne može da čuva dete, još uvek, dok softver tera muziku u etar samo tako.

Znam, vi kao specijalni unikatni umetnik ne zaslužujete takav tretman, vi ste svoje znanje teško stekli krađom muzike sa interneta... Ili, ste možda pasionirani dugogodišnji kolekcionar vinyl-a za koje ste platili brdo para… I znate pouzdano da te ploče čudo čine samo zato što su ploče, barem tako su vam rekli! Ali, kapitalizam boli kurac za sve to. Sve jedno, nakon dugo godina tržište je odlučilo da vas vrednuje kao ostale radnike u društvu. To znači da i za vas važi zakon ponude i potražnje, baš kao i za kupovinu bilo koje druge robe i usluga. Da li je to zdravo? Da li je to dobro za muziku i umetnost da se ovih dana sve meri novcem? Naravno da nije, ali, to je realnost današnje scene. Vi, kao umetnik ili izvođač vredite onoliko koliko žele da vas plate. Što pre se pomirite sa tom činjenicom, moći ćete da idete dalje sa svojim životom. To je zdrava spoznaja, verujte mi!

Dacha-exit-2002Iako ste vi ubeđeni da je “napolju“ mnogo bolja situacija, i možda ste u pravu, ako pričate da ćete biti češće plaćeni po dogovoru, i manje puta “zajebani“. Ali, tu se sve i završava. I dalje ćete biti tretirani kao običan radnik, a ne kao zvezda. I dalje je ta zarada mala da pokrije vaše troškove života, i prinuđeni ste i dalje da radite dodatni posao kako bi ste uspostavili “kraj sa krajem“. U pitanju je jednostavan zakon ponude i potražnje, tj. reklama bato! Ako vaše ime donosi pare, bićete promovisani, potpisaćete ugovore, postati slavni, i bogatiji… Ali, ako se ne uklapate u trendove i nemate podršku okoline, nemate šanse da zaradite od svog rada! Neki će uspeti, ali to je jako mali procenat ljudi, ako gledamo koliko njih želi da uspe i živi od DJ posla.

Što pre shvatite da ste i vi takođe “roba“ na tržištu, pre ćete naći način kako da se “prodate“. Reči govore sve, ne moram da objašnjavam. Za sve ostale koji DJ posao rade pre svega iz ljubavi, šanse da “materijalno uspeju“ skoro da i ne postoje, većina nikada neće videti dovoljno para za realni život. Jedino što vam (nam) preostaje je da furamo dugogodišnji entuzijazam, našu silu neuništivu, silu koja nas sve pokreće godinama bez nadoknade. Neki od nas će i dalje puštati muziku “naše i nečije mladosti“, ali,  par nas će se usuditi da prati i promoviše trenutnu razbuktalu muzičku scenu... Vi morate prepoznati ko je ko sami!

Kad kažem par nas, mislim na ljude koji promovišu svoj trip. Revolucionarno je naš sistem, mi ne prihvatamo sranja, mi ne prihvatamo kompromise, samo guramo i furamo šta mislimo da je bitno za sve nas! Za nas ne postoji trend, za nas postoji samo ovo što je provokativno, novo, dobro, neprihvatljivo od strane drugih! Ej, pa to je House Music!

Zato, svi vi koji jurite keš u DJ poslu, ili odustanite od “DJ posla“, ili počnite da puštate pravu muziku, muziku koja prezentuje šta vi zapravo osećate, a ne šta drugi misle da je popularno! Tako ćete očistiti scenu od “govana“. Videćete, možda novac neće doći odmah, ali će se dobra muzika isplatiti za zdrav duh, a kasnije će doći i potrebni keš. Muzika diže moral, ako slušate sranje, muzika ga spušta. Ako prezentujete i širite dobre vibracije, energija vam se vraća! Ništa nije za džabe, svaki trud se isplati, ili zaradite, ili naučite nešto! Rad, babe! Stari dobri čisti rad!

U zdravlje!